‘Succes begint met weten wat je gelukkig maakt’

Standaard

ImageWie zou je nú zijn in je leven, als je het voor het zeggen had en alles mocht kiezen? Deze vraag stel ik zojuist aan een ondernemer die in mijn ogen al behoorlijk succesvol is. Na diep nadenken antwoordt hij dat dan zou zijn wie hij nu is. Hij vindt veel voldoening in wat hij doet en heeft elke dag weer het gevoel dat hij zijn tijd zinvol besteedt. ‘Steve Jobs zei eens dat je elke dag moet leven alsof het je laatste is. Als je te veel dagen op een rij niet kunt zeggen dat je dit gedaan hebt, kun je beter iets anders gaan doen.’

Zijn antwoord confronteert me, want ik stel mezelf dezelfde vraag. Wie zou ik nú zijn als ik het voor het zeggen had? Ik zou zeker niet zijn wie ik nu was. Iemand die in verschillende richtingen uit lijkt te lopen en in geen enkele richting echt succesvol lijkt te zijn. Zou ik meer acteren? Zou ik meer coachen? Meer boeken begeleiden van anderen? Meer met muziek doen? Er is één ding wat ik heel zeker weet. Ik zou meer schrijven. Want schrijven houdt me in het hier en nu. Vertelt me meer over mezelf dan anderen doen en raakt die diepere lagen die normaal verborgen blijven. Als ik schrijf, blijf ik in dialoog met mezelf en anderen en heb ik het gevoel dat ik het leven beter begrijp. Dat ik bezig ben met iets wat echt bij me past. Zou mijn geluksgevoel toenemen als ik elke dag schrijf, zoals ik door dit boek nu gedwongen ben te doen? Het geeft zeker voldoening.

Op nrc.nl las ik dat gelukkige mensen meer salaris verdienen. Satya Paul, een professor in de economie, ontdekte dat iemand die zeer tevreden is over zijn leven jaarlijks 1.767 dollar meer verdient dan een erg ontevreden persoon[1]. Een verhoging van een punt op de geluksschaal, leverde al 177 dollar extra inkomen op! Leeftijd, opleiding en woonplaats waren niet eens van invloed.

Misschien zit er toch wijsheid in de woorden “do what you love”. Hoewel ik daar graag aan toevoeg: “do it wisely”. Met alleen je passies volgen red je het niet. In de tussentijd zal ik nog meer schrijven.

Ik ben blij dat ik de kunst van het schrijven beheers.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s