‘Succes begint met positieve beeldvorming’

Standaard

Image‘Maar een zzp’er is gewoon iemand die erbij klust, toch?’
Wazig kijk ik haar aan. Ze zei het best luid, in een kroeg waar denk ik een kwart van de aanwezigen zzp’er is. Een onschuldig gesprek over werk, radicaliseert acuut: het woord zzp’er is gevallen. Mijn gezicht is nog steeds een glimlach, mijn hoofd nog steeds knikkende. De karakteristieke luistermodus. Zoals je die ook vaak terugziet bij journalisten die door dertig knikjes per minuut de geïnterviewde willen laten weten dat ze hun gesprekspartner volledig begrijpen – om ze vervolgens keihard onderuit te halen.

Met mijn handen in mijn zij, barst ik los. Ik zal niet rusten voor ik haar heb verteld dat een zzp’er helemaal niet iemand is die “erbij klust”. Dat type heet een resultaatgenieter. Daar is verder niets mis mee, maar een resultaatgenieter is geen echte ondernemer. Nu is het haar beurt om heftig te knikken. Haar comeback blijft uit. Mijn betoog dat volgt, over waarom zzp’ers de ruggengraat vormen van de Nederlandse economie, verrast haar. Verontschuldigend geeft ze toe dat de beeldvorming omtrent zzp’ers misschien hier en daar wat vertekend is. ‘Misschien moet je daar iets mee doen,’ zegt ze.

De volgende dag, aan het ontbijt bespreek ik het voorval met de half-Deen. Tijdens een hapje havermout met rozijnen verslik ik me bijna bij het horen van de volgende opmerking. ‘Tja, veel van mijn vrienden die ondernemer zijn, zouden een zzp’er niet eens als een ondernemer beschouwen.’ De half-Deen zegt het laconiek. Pas na een slokje genomen te hebben van zijn koffie, merkt hij de stilte op. Hij ziet mijn op elkaar geperste lippen en begint wijselijk over iets anders.

Na het ontbijt doe ik wat onderzoek naar de beeldvorming van zzp’ers. Die is in de krant de laatste jaren weinig positief. Je zou denken dat zzp’ers een zielige groep mensen zijn die het alleen maar zwaar heeft en de overheid hoofdpijn bezorgt. Nee, dan de échte ondernemers…

Tandenknarsend vraag ik me af hoeveel zzp’ers uiteindelijk een BV starten? Op De Post Online vind ik een voorlopig antwoord. In oktober publiceerden zij een artikel waarin stond dat steeds meer zzp’ers overstappen naar de rechtsvorm besloten vennootschap, met als belangrijkste oorzaak de introductie van de flex-BV. Cijfers van de Kamer van Koophandel tonen dit aan. De kosten om een flex-BV op te richten zijn 400 euro. Vergelijk dit met de 18.000 euro die voorheen nodig was om een normale BV op te richten, en er is direct een verklaring voor de 62.000 nieuwe BV’s (een stijging van 55%) die zijn opgestart sinds de invoering van de flex-BV dit jaar.

Ik lees dat als je als zzp’er boven de 50.000 euro verdient, het belastingtechnisch aantrekkelijker is om een flex-BV te starten. Van zzp naar BV. Van niet serieus genomen ondernemer naar meetellende, alom gerespecteerde ondernemer?

Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik als ondernemer heb.

 

2 suggeties bij “‘Succes begint met positieve beeldvorming’

  1. Elke vorm van zelfstandigheid ingeschreven bij de kamer van Koophandel is een onderneming.
    Het is wel dat en eenpitter of noem het ZZP-er (zelfstandige zonder Personeel ) minder tijd heeft om in zijn/haar onderneming te doen waar hij/of zij goed in is en daarmee zijn/haar geld mee kan verdienen. Men vergeet dat daarnaast de administratie, offertes, reclame maken en netwerken tijd en geld kost.
    Vanuit een ZZP kan je altijd uitgroeien naar een andere vorm en groeien met andere (personeel, samenwerking met vakgenoten onder een dak, een VOF beginnen met een gelijke partner of levens partner).
    Dus hoe slim zijn diegene met een vooroordeel ? die daarnaast geen zelfstandige zijn maar wellicht in dienstverband werkzaam zijn ? wellicht zou je je dat moeten afvragen.
    Wees trots op wie je bent als ZZP-er of in dienstverband gewoon als een gezond nadenkend mens met respect voor een ander. Zeg maar dat Patricia dat gezegd heeft en leg het rustig uit !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s