Regeltjesdrang nekt ondernemer

Afbeelding

booksbubbles14 (1)De leukste boekwinkel in Nederland dreigt te verdwijnen. Books & Bubbles heeft de flair van Parijs, de coolness van New York en de ondernemingslust van Amsterdam. In nauw overleg met gemeenteambtenaren creëerde eigenaresse en schrijver Steffy Roos du Maine in korte tijd een buzz. Van conversation diners, schrijfworkshops tot shut up and write-sessies. Van boeken tot bubbles. En laat dit laatste nu een probleem zijn geweest. Want Books & Bubbles was een ruimte die ook wel eens verhuurd werd. Voor boekpresentaties bijvoorbeeld, of andere kleinschalige events. En dat was nodig, want van alleen boekwinkel zijn kom je tegenwoordig niet rond in tijden van crisis.

Ondanks dat de gemeente hier vanaf het begin van op de hoogte was, werd later met de invoering van de zoveelste nieuwe regel verzuimd te vertellen dat Steffy geen drank meer mocht (laten) schenken. Ook niet als ze het verhuurde voor feestjes. En een ruimte verhuren voor feestjes zonder dat daar drank mag worden geschonken, wordt heel lastig. Steffy was zich van geen kwaad bewust, totdat zij een telefoontje kreeg van een vrolijk klinkende gemeenteambtenaar. Het was voldoende om in tijden van crisis een ondernemer te doen besluiten haar winkel te sluiten. “Drank mag je alleen schenken als je twee wc’s en drie deuren hebt,” vertelde de ambtenaar haar. Daar komt bovenop dat er naast een extra wc een ventilatiesysteem moet aangelegd, een hek moet worden geplaatst voor de boeken en noem maar op.

Zo gauw je op zoek gaat naar regeltjes, vind je al snel veel meer waar je aan moet voldoen. Wie gaat dat betalen? Precies. Dus Books & Bubbles kondigde aan op zoek te gaan naar een nieuwe huurder. Met als gevolg dat ik – die de ruimte wel eens huurde – op zoek mag gaan naar een nieuwe locatie voor het geven van inspiratiesessies voor ondernemers en schrijfcursussen. Met als gevolg dat cafés in de buurt en andere ondernemers die extra klanten door haar kregen omzet zullen mislopen. Dankjewel Amsterdam.

Gelukkig kreeg deze gebeurtenis veel aandacht in de media en ging zelfs de politiek zich ermee bemoeien. Parool meldde dat burgemeester Eberhart van der Laan als antwoord op vragen van D66 en VVD naar een oplossing wilde zoeken “binnen de wet”. Ik hoop van harte dat het lukt, maar tegen de wet valt niet te vechten, zoals Steffy zelf op haar blog uitlegt. Het lijkt een verloren strijd en een goed voorbeeld van doorgeslagen regeltjesdrang.

Wie nog de buzz van Books & Bubbles mee wil krijgen, is van harte welkom om hier op 4 maart de inspiratiesessie bij te wonen voor verhalende ondernemers en ondernemende schrijvers. Mail naar alexandra[@]fabelaars.nl en ik zet je op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s