Wint de aanhouder?

Standaard

IMG_2059Een kleine tegenslag. In de brief van Biblion lees ik het aantal bestellingen van bibliotheken. Na de positieve Biblion-recensie en navraag erover bij uitgevers die ik ken, had ik gerekend op zo’n 50-100 bestellingen. Dat is volgens hen normaal. Ik zag al voor me dat ik dozen vol 100 dagen dankbaarheid bij het postkantoor deponeerde en daarna een leuk bedrag ontving op mijn bankrekening. Maar helaas, bibliotheken kopen slechts 14 boeken in… Ik besluit eens te bellen naar Biblion.

“Ja, dat is inderdaad weinig. Even uw recensie zien. Oh, wij noemen uw boek zelfs inspirerend voor zzp’ers dus daar ligt het ook niet aan. Misschien doordat de budgetten onder druk staan of omdat het te veel een niche boek is…”
“Wat sturen jullie op?” vraag ik. Weten bibliotheken dat het boek veel in de media is geweest? Ik heb publicaties meegestuurd.”
“We sturen alleen de recensie op van onszelf.”
“Brengen jullie een boek wel eens opnieuw bij bibliotheken onder de aandacht? Kan ik nog rekenen op extra bestellingen?”
“Nou, nee… dit is het meestal wel. En we doen alleen een heraanbieding bij bibliotheken als bijvoorbeeld onze eigen recensie slecht was, terwijl die in overige media heel goed was en de uitgever of auteur ons hierover bericht. Maar dat was bij u niet het geval dus dan is er geen reden tot heraanbieding.”
“Jammer dat ik dat twee jaar geleden niet wist, want dat was wel het geval bij mijn debuutroman. En toen werden er maar 17 exemplaren afgenomen. Jullie recensent schreef toen dingen over mijn boek die inhoudelijk niet eens klopten.”
“Ja, dat had u kunnen doen, toen…” zegt de dame van Biblion vriendelijk.
“Denkt u dat het zinvol is om deze bibliotheken na te bellen? Het is toch een relevant boek voor zzp’ers. Nederland kent er 800.000. Niet echt een niche doelgroep, lijkt me, en die komen veel in bibliotheken.”
“Nou, ik denk eerlijk gezegd niet dat dat zin heeft.”

Als ik ophang, besluit ik het toch te doen. Ik ben namelijk eigenwijs. Een eerste zoektocht leert mij dat de centrale bibliotheek in Amsterdam, waar landelijk gezien de meeste zzp’ers wonen, slechts 1 exemplaar inkocht. Ik bel mijn buurtbibliotheek op en word direct wijzer.
“Wij regelen de inkoop niet zelf, dat gaat allemaal via de centrale bibliotheek.”
En dus hang ik ongeduldig aan de telefoon bij de centrale bibliotheek van Oba, waar ik niet doorverbonden wordt met degene die verantwoordelijk is voor collectieverzameling maar “zal worden teruggebeld”.  Mijn hersens draaien op volle toeren. Ik vraag maar direct wie verantwoordelijk is voor de programmering, want als de Oba boeken aanschaft, kan ik wellicht daar inspiratiesessies voor zzp’ers verzorgen. Nu krijg ik in ieder geval een e-mailadres en een naam. Meteen stuur ik een mail. Nog geen uur later ontvang ik een vriendelijke mail terug: “Ik ga het voor u uitzoeken.”
Mijn tijd is kostbaar, maar ik gun zzp’ers dat ze mijn boek kunnen lenen in de bibliotheek. Dus check ik op de website van het CBS in welke gemeentes de meeste zzp’ers wonen en bel ik vervolgens de centrale bibliotheken in deze gemeentes. Resultaat tot nu toe: Eindhoven koopt er direct een en Den Helder, die het voor meerdere bibliotheken inkoopt, schaft er waarschijnlijk twee aan. Andere bibliotheken, waaronder die van Rotterdam, laten mij na overleg weten wat ze doen. Keeping fingers crossed. Ah, een mailtje van mijn contactpersoon bij Oba Amsterdam. Ik hoor vanmiddag nog of ik daar een inspiratiesessie mag verzorgen. Dat zou zo leuk zijn…

De aanhouder wint.

2 suggeties bij “Wint de aanhouder?

  1. hoi Alexandra,
    vol enthousiasme deed ik mee met je actie 100dagensprint naar geluk. Je schreef: ” Verder is het handig (om jezelf gemotiveerd te houden) om misschien jezelf als volger van dit blog op te geven gedurende de tijd dat je meedoet. Dan zie je in je mailbox dagelijks mijn verhaal of reacties hierop terug.”.

    Dus dit deed ik, maar ik lees al weken niets meer in mijn mail of op je blog over dit project. Dit vind ik erg jammer….

    groetjes Evelyn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s