5 gouden tips voor de startende zzp’er

Standaard
IMG_0418

Bagel Beans: hier schreef ik deels mijn debuutroman af. Prima werkplek.

Adresje doorgeven, bedrijfsomschrijving bedenken… klaar. Je loopt fluitend weg bij de Kamer van Koophandel en je onderneming is een feit. Laat nu die opdrachten maar komen. In je hoofd zie je de eerste facturen al de deur uit gaan en een week later drink je champagne om te vieren dat je eerste opdracht binnen is. Maar dan begint het tandenknarsen. Wat als je hierna geen opdrachten meer krijgt? De ‘schijn’-zelfstandige uitgezonderd, is dit voor velen een herkenbaar begin van hun leven als zzp’er. Ruim 800.000 telt Nederland er nu. En het aantal blijft groeien, want de flexibilisering van de arbeidsmarkt zet door, zoals onlangs bleek uit een onderzoeksrapport van TNO. Straks is één op de drie werkenden flexibel aan de slag en voor een deel zullen dat zzp’ers zijn. Beginnen is simpel, maar volhouden des te moeilijker. ‘Starters doen veel dingen die achteraf niets opleveren,’ stelt ook Johan Marrink van stichting ZZP Nederland als ik hem bel met de vraag of hij weet waar de schoen het meeste wringt. ‘We helpen ze met modelcontracten enzovoort, om bijvoorbeeld niet-betalende klanten aan te pakken.’ Vooraf duidelijkheid scheppen en jezelf beschermen is dus geen overbodige luxe. En zo zijn er meer zaken waar je als zzp’er aan moet denken. Wat is de formule voor een vliegende start? Met deze 5 tips kom je een heel eind.

  1. Passie is een goede drijfveer maar je betaalt er de huur niet mee. Als je wilt blijven doen wat je het liefste doet, leer dan doelen stellen en denk voordat je begint goed na over hoe je je bedrijf levensvatbaar maakt en houdt. Hoe suf het ook lijkt, een ondernemersplan is een goed begin. Leuk wat jij te bieden hebt, maar vind jouw klant dat ook? En waar bevindt die klant zich eigenlijk?
  2. Zorg dat je je administratie meteen op orde hebt. Denk na over algemene voorwaarden, contracten, een factureersysteem en zoek een accountant. Het geld dat je daarvoor kwijt bent, verdient hij dubbel en dwars voor je terug. Geen gezeur meer met de belastingdienst, kan jij je lekker richten op je onderneming.
  3. Hoe groots je dromen ook zijn: begin klein. Huur niet meteen een groot kantoorpand als je nog geen zicht hebt op klandizie. Probeer geld opzij te leggen waar je drie maanden van kunt leven. Houd alle kosten binnen de perken en wees creatief. Begin op een flexwerkplek, deel een pand met anderen of begin desnoods in een anti-kraakpand. Thuis werken lijkt aantrekkelijk, maar kan afleidend zijn en op den duur demotiveren. Je komt er ook geen nieuwe mensen tegen. En dus ook niet die potentiële klant.
  4. Blijf in de actiemodus! Een tijdje terug organiseerde ik een 100 dagen sprint naar geluk, met de bedoeling mezelf en anderen in beweging te houden. Sinds de laatste update bood ik een column aan bij nrc.next die nog wacht op goedkeuring, schreef ik een concept voor boek drie, voltooide ik de eerste hoofdstukken daarvan, bezocht ik locaties waar ik cursussen kan geven en sprak ik af met een bedrijf dat mijn schrijfcursussen wil faciliteren voor haar eigen klanten. Tot slot maakte ik een lijstje met cursussen die ik wil volgen om mijn kennis te verdiepen.
  5. Leer nee zeggen tegen dingen die niets opleveren, niet passen bij je doelen of die zo veel energie vragen dat het ten koste gaat van je focus. Focus helpt je verder en schept meer ruimte voor ontspanning en het krijgen van briljante ideeën.

En ja, je kunt inderdaad ook gewoon een dag op het strand liggen onder het mom van ‘inspiratie opdoen’. Dat hoort ook bij zzp’erschap. Succes!

Een suggestie over “5 gouden tips voor de startende zzp’er

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s