Ondernemen is constant opnieuw beginnen

Standaard

FabelmokOndernemen is constant opnieuw beginnen, lees ik op pagina 84 in mijn boek 100 dagen dankbaarheid, dagboek van een zzp’er in crisistijd. Boy was I right. Ook in mijn 100 dagensprint naar geluk heb ik dat gemerkt. Die 100 acties zijn inmiddels wel genomen, maar de doelen nog niet allemaal bereikt. En net als je dan denkt dat je op de goede weg zit, kijk je een verontrustend filmpje van Jos Burgers – ja, dat is inderdaad die schrijver van De Wet van Snuf. 

De koe van Burgers
Ik moeten diep zuchten. Misschien was ik wel op de goede weg, maar ik ben niet die koe die ik van Burgers moet worden. Huh? Hoor ik u denken. Koe? Ja koe. Wij ondernemers zijn allemaal koeien die een weiland delen. Als we dezelfde diensten uitoefenen en hierin nauwelijks onderscheidend zijn, staan we gezellig bij elkaar te grazen op een plek zoals koeien doen. We trekken dan ook klanten aan die diensten of producten kopen die de hele groep waartussen jij je bevindt aanbiedt. Je voelt hem aankomen: dat is hard werken en weinig geld verdienen want je buurman kan het ofwel beter ofwel is goedkoper of – erger nog – allebei. Je kunt beter een koe worden die eenzaam in het weiland staat, op verre afstand van dat groepje andere koeien. Eenzaam, omdat je onderscheidend bent met wat je te bieden hebt. En daarvoor moet je weten waarvoor klanten níet bij jou moeten aankloppen, stelt Burgers.

Elk afscheid is een nieuw begin
Sinds 1 juli hoeven mensen in ieder geval níet meer bij mij aan te kloppen voor (web)tekst- of redactieklussen. Ik schrijf nog wel, maar enkel mijn eigen boeken en columns. Waarom? Er staan zoveel andere koeien in mijn weiland dat ik en mijn bankrekening er benauwd van werden. Daarom ben ik met Fabel begonnen, want we hebben altijd meer talent en creativiteit in huis dan we denken. Tegenwoordig noem ik mezelf een verhaalcoach, want het verhaal heeft altijd centraal gestaan. Ik help mensen met hun verhaal, of dat nu voor een boek, een podium, het witte doek of het verhaal van hun bedrijf is. Na het zien van het filmpje van Burgers vraag ik me echter weer af of dit onderscheidend genoeg is. En of ik wel voldoende waarde creëer. Volgens Burgers moet je als er veel vraag is naar boren (gereedschap) doorvragen naar het waarom van de gaten. Zo kun je achterhalen wat de echte behoeftes zijn. Ik vrees dat als ik hierover na ga denken, dit weer zal leiden tot waardecreatie en aanpassingen. Daarom is ondernemen constant opnieuw beginnen. Eerst maar eens koffie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s