Schrijf en gij zult oogsten: wat een boek kan opleveren

Standaard
Foto: Hans Bracke

Foto: Hans Bracke

Een jaar geleden was ik halverwege het boek 100 dagen dankbaarheid. Ik schreef toen op 14 oktober dat het zo moeilijk was een geschikte uitgever voor mijn boek te vinden. Ik had geen vermoeden van wat er zou volgen na mijn besluit het in eigen beheer te doen. Nee, we zijn nog steeds niet rijk. Maar het boek heeft me op alle fronten een hoop opgeleverd wat ik nooit had willen missen: interviews, een vervolgserie in nrc.next, nieuwe klanten, inspiratiesessies en uitgenodigd worden als spreker op events.

Wederzijds inspirerend

Nog steeds krijg ik berichten van bekende en onbekende zzp’ers over hoe zij het ervaren hebben het boek te lezen. De eerlijkheid, herkenbaarheid en de manier waarop het hén motiveert is hartverwarmend en motiveert mij weer.

Tegen iedereen die erover denkt om een boek te schrijven, zeg ik dit: discipline en doorzettingsvermogen is 80% van het werk. Want schrijfvaardigheden zijn aan te leren en verhalen heb je genoeg. Het is zwaar, maar op het einde ben je voldaan en trots, juíst omdat het zoveel bloed, zweet en tranen kostte. Net als die hardloper die na de marathon de eindstreep passeert.

Schrijf een boek!

Ik eindig daarom met drie tips waarom jíj een boek zou moeten schrijven:

  1. Tijdens het schrijven doe je veel aan onderzoek en zelfreflectie, wat je ontwikkeling aantoonbaar ten goede komt.
  2. Een boek publiceren is een enorme kans om zichtbaar te worden.
  3. Een boek publiceren is de ultieme gelegenheid om écht contact te maken met je publiek en ook weer van hen te leren.

Oogst!

Mocht het een bestseller worden, is de ultieme beloning natuurlijk dat je daarbovenop ook nog een passief inkomen genereert. Één ding is zeker: ook die bestseller begint bij het eerste woord. Schrijf en gij zult oogsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s