Opties: hoe ga je ermee om?

Standaard

IMG_4523Voor de vijfde keer vanochtend check ik mijn mail. Vanaf woensdag heb ik zeven dagen lang één of meerdere opties staan. Kansen op een klus. Leuk, maar modellen/actrices gruwelen van opties. De klant wacht soms erg lang voordat hij een definitief besluit neemt en intussen word je door andere klanten benaderd met de vraag of je beschikbaar bent. Zucht. Het is maandag en ik weet nog steeds niet hoe mijn week eruit gaat zien, laat staan mijn sociale agenda.

Opties: zo ga je ermee om!
Zeker in de wereld van trainingen, lezingen en fotoshoots zijn opties een veel gebruikt begrip. De klant houdt van duidelijkheid, dus stel van tevoren vast hoelang een optie mag duren. Een klant heeft interesse in jóuw dienst dus jíj bepaalt de voorwaarden. Communiceer het! Voor een training of lezing is het redelijk om twee weken aan te houden. Maar als je agenda altijd druk is, is vier weken of langer in jouw geval redelijker. Het gaat er uiteindelijk om dat het jou geen geld moet kosten en dat je de klant laat weten dat het hem geld kost als hij te lang wacht met het nemen van een besluit. Helderheid: ook de klant waardeert het.

Castingbureaus: wees eerlijk en duidelijk
Bij modellen/actrices die bij meerdere castingbureaus staan ingeschreven werkt het anders. Je communiceert niet rechtstreeks met een klant maar met een bureau. In de castingwereld is het normaal als je op het laatste moment te horen krijgt of een shoot doorgaat. Toch kun je wel invloed uitoefenen. Geef het duidelijk aan als je al een optie hebt. Zeg niet dat je beschikbaar bent omdat je vermoedt dat een bepaalde optie toch niet doorgaat. Als beide opties ineens doorgaan, heb je direct een probleem! En wees duidelijk in waarom je ergens ja of nee tegen zegt. Ik zeg altijd: wie het eerst komt, het eerst maalt. Jammer als zowel 1e als de 2e optie doorgaan en de 2e leuker is en beter verdient. Door loyaal te blijven kom je betrouwbaar over en zal het bureau je in de toekomst vaker boeken. Dat is meer waard dan een eenmalige klus.

Nog even mijn mail checken… Yes!!! De eerste boeking is definitief. Meteen ook één van de leukste opdrachten. Ik ga nu een dansje maken en extreem dankbaar zijn.

Happy monday everybody!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s