Netwerken: leuk of krampachtig?

Standaard
IMG_7157

Foto: B. van Maanen

Nrc.next vroeg mij afgelopen woensdag om drie tips voor de (startende) zzp’er. Eén van deze tips wil ik graag nader toelichten. Namelijk de tip “sla niet door in netwerken”. Menig zzp’er wordt geadviseerd om te gaan netwerken. Doel: nieuwe klanten werven. Krijg je al jeuk bij deze zin? Dat begrijp ik wel. Als je dat als doel op je netvlies hebt staan, is de lol er namelijk algauw vanaf. Zonde. Er hoeft namelijk niets krampachtigs aan netwerken te zijn! Hieronder wat tips. 

1. Wees jezelf: houd geen verkooppraatjes
Er is niets mis met nieuwe klanten werven, maar jezelf actief verkopen is niet zo leuk. Sterker nog, het is ook niet leuk voor de ander. Die prikt zo door je verkooppraatje heen. Als je netwerken ziet als een kans om mensen te ontmoeten met wie je een boeiend gesprek kunt hebben, wordt het ontspannen. Je hoeft er ook niet voor naar zogeheten netwerkevents. Probeer eens contact te maken met iemand in de supermarkt. Of in de trein. Wees jezelf, met alles wat daarbij hoort.

2. Netwerken gaat over het ontdekken van de ander
Neem je voor om zo veel mogelijk goede gesprekken te houden met mensen om je heen – waar je ook bent. Een goed gesprek gaat – vind ik – over het achterhalen van de passies van de ander en kijken of je je hiermee kunt verbinden. Wat kun je van de ander leren? Wat kan de ander van jou leren? Waarin vinden jullie elkaar?
Als er een klik is tussen jou en de ander, is dat voldoende. Als die ander iets nodig heeft wat jij kan bieden, zal die je vanzelf inschakelen. Die ander moet natuurlijk wél weten wat jouw passies zijn en wat voor bedrijf je hebt. Maar als jij de eerste stap zet en oprecht interesse toont, zal die ander eerder geneigd zijn om dat ook te doen.

3. Leg een basis voor de toekomst
“Netwerken gaat niet om nemen, maar om geven,” vertelde laatst iemand op LinkedIn. Dat klonk wel mooi. Zelf geloof ik wel in het duurzame netwerken. Je komt elkaar altijd tegen, dus als je in je eerste gesprek een klik hebt, is de basis gelegd voor toekomstige gesprekken.

Komt er dan een opdracht jouw kant uit, is dat mooi meegenomen. Als je zelf een ander ergens mee kan helpen, is dat net zo mooi. En in het ‘ergste’ geval, heb je een goed gesprek gehad. Wie wil dat niet?

3 suggeties bij “Netwerken: leuk of krampachtig?

 1. Wat een leuke blog om te lezen over netwerken. Wij houden van ‘laagdrempelig netwerken’ en verbinden. Vrijblijvend een pitch doen en elkaar business gunnen en linken op t juiste moment. Mocht je een keer tijd en zin hebben, kom dan gezellig naar Noordeinde 117A te Landsmeer is nog net de #020 area 😉
  Hartelijke groet
  Carol Watson
  Flex-Zichtbaar

 2. Thomas

  Dag Sandra,
  Hierbij mijn complimenten voor alles wat je doet. Ik hoop op een dag kennis te mogen maken met jou en elkaars levens verhaal te mogen uitwisselen.
  Groet, Thomas🤗

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s