Is je werkflow weg? Mooi!

Standaard
brackeh_serieCarriere_alexandraSmith_29okt_deBalans-003

Foto: H. Bracke

De meesten van ons plannen braaf ons dag, week of jaar in. En dan gaan we aan het werk. Ideaal gezien doelgericht, want dan brengt het ons ergens. Als je zo in je werkflow zit, denk je vaak alleen aan het werk dat je op dat moment moet doen. Prettig, want dat levert ook vaak de resultaten op en mindful werken is tegenwoordig helemaal de trend. Maar…

Mindful is ook niet alles

De waarheid is, dat het soms ook niet de resultaten oplevert. Hoe mindful je ook te werk ging. Als de teleurstelling dan net iets harder binnenkomt, raak je voor je het weet gedemotiveerd uit je werkflow. Dan zit je soms een half uur apathisch in de zon, maak je een doelloze wandeling in de straat of ga je mensen bellen die je al een tijd niet gesproken hebt. Omdat het je even ontbreekt aan inspiratie of motivatie om door te pakken waar je mee bezig bent. En om het erger te maken ga je je nog schuldig voelen ook. Want zou je niet juist nu moeten doorzetten?

Onderbreek je werkflow

Dat schuldgevoel is nergens voor nodig. Het onderbreken van je werkflow, kan juist iets opleveren. Een moment pauzeren kan je net de ontspanning bieden die je nodig hebt. Even resetten. Om daarna weer met een frisse blik te kijken naar waar je mee bezig bent, of open staan voor andere dingen. Hoezeer jij het leven ook wil beïnvloeden, soms beïnvloedt het leven jou. We hebben niet alles in de hand, en dat is maar goed ook.

Een paar weken geleden was ik uit even uit mijn werkflow en liet ik dat toe. Meestal zet ik alles op alles om mijn doel te bereiken, maar nu had ik meer behoefte aan ontspanning. Alleen al bij het idee van doorzetten werd ik moe. En juist toen ik een paar dagen ontspande en werk op een laag pitje zette, werd ik gevraagd om een TEDx-talk te geven en kwamen er andere onverwachte aanvragen op mij af. Ineens had ik weer de inspiratie om mijn werkflow op te pakken.

Laat je verrassen

De les die ik geleerd heb: zaadjes planten moet je blijven doen, maar de oogst komt soms later of sneller dan je dacht. Dat hoef je niet altijd af te dwingen. Dus als je even een moment baalt, ga dan gerust die wandeling maken in de zon of toch even die goede vriend, vriendin of familielid bellen. Geniet ervan. Dat dingen niet altijd lukken, wil namelijk niet zeggen dat het niet op een ander moment of op een andere manier goed komt. Want als jij genoeg zaadjes op andere dagen hebt gepland, weet het leven je toch wel te vinden. Vaak zijn dat ook de mooiste momenten, want hoe meer je de controle durft los te laten, hoe meer je het leven de kans geeft om je te laten verrassen.

In oktober vertelde ik in Quality in Meetings over de impact van waarden en authenticiteit in storytelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s