5 tips om je ondernemersjaar goed te eindigen

Standaard

 

TED bovenaf

TEDx-talk The Beauty of Imperfection

Het einde van het jaar nadert. Niet zelden gaat dit gepaard met reflectiemomenten. Zeker als zelfstandig ondernemer rijzen dan onherroepelijk de vragen: heb ik dit jaar gedaan wat ik wilde doen? Heb ik bereikt wat ik wilde bereiken? Voor de meesten onder ons zal die vraag niet altijd met een volmondig ja worden beantwoord. Ik voeg me zonder aarzelen bij deze groep.

Maar is dat werkelijk zo erg? Nee. Niet per se. Het ene jaar presteer je nu eenmaal beter dan het andere jaar. Met deze ondernemerstips kun je relativeren wat je niet hebt bereikt. Zo eindig je het jaar goed en kun je weer fris het nieuwe jaar in!

1. Stop met balen

Er zijn vaak goede redenen waarom iets niet lukte. Zeker als je er alles aan gedaan hebt helpt balen helemaal NIETS. Maak er een leermoment van en schrijf op wat je nog wel kunt proberen om je doel te bereiken. Of laat je doel los en formuleer een nieuwe. Volgend jaar beter!

2. Geef het tijd

We leven in een tijd waarin alles snel moet, dus ook het bereiken van je wensen en doelen. Deze denkwijze is een valkuil. Bedenk dat dingen soms tijd kosten. We willen vaak zo snel gaan, vaak ten koste van onszelf – of erger – ten koste van de kwaliteit van onze producten of dienstverlening. Ga gewoon volgend jaar verder met waar je gebleven bent en doe het vooral niet te haastig.

3. Wees mild

Het is al erg genoeg als er tegenslagen zijn, dus gooi die interne criticus de deur uit. Wees mild voor jezelf, accepteer de tegenslagen en kijk naar je succesvolle versie in de toekomst. Als je voor jezelf je beste vriend bent, is je bagage lichter als je de weg naar de top vervolgt. Kun je meteen die externe critici ook beter aan.

4. Zet alsnog een stap(je)

Kun je dit jaar nog íets doen wat je naliet? Doe het dan – mits je de ruimte ervoor hebt. Bedenk iets haalbaars, hoe klein ook, wat je doel of wens dient. Een telefoontje, een mailtje, een afspraak plannen met die belangrijke klant… Dan heb je nu al een voorsprong op het nieuwe jaar.

5. Vier wat goed ging

Natuurlijk is het vervelend als dingen niet lukken. Maar sta eens stil bij wat wél is gelukt. Kun je een lijstje maken van alles wat goed ging dit jaar? Schrijf het op, en vier het. December is bij uitstek de maand om te VIEREN wat dit jaar je wel heeft gebracht.

Tot slot

Dit jaar ging niet alles zoals ik het aan het begin van het jaar voor ogen had. Maar één van mijn hoogtepunten dit jaar was het geven van een TEDx-talk voor TEDx-Breda. Er zijn altijd lichtpuntjes en soms komen ze ongepland uit onverwachte hoek. Mooi toch?

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een vredig en vruchtbaar 2016!

Psst… Op zoek naar een leuk kerstcadeau voor zelfstandig ondernemers? Maak deze laatste 10 dagen nog gebruik van de decemberactie en koop mijn boek: volgens velen “leuk zzp-boek met anekdotes en praktische tips!” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s