Goede voornemens? Zo houd je ze vol

Standaard

vuurwerk-2015Vanaf begin december begon het te kriebelen. Met de eerste vuurwerkknal ging het gekriebel over in hinderlijke jeuk. En voor je je derde oliebol naar binnen propte was de wereldepidemie losgebarsten: van de ziekte die goede voornemens heet.

Laten we wel zijn, de maand december is heel geschikt voor het maken van goede voornemens. Ze zijn onderdeel van een ritueel: de setting van bubbels, feestelijk vuurwerk en het einde van een periode die een nieuw begin inluidt. Echter, zo snel als goede voornemens opduiken, zo snel gaan ze vaak ook ten onder.

Was jij ze zelfs nu alweer vergeten? Of wil je ze alsnog maken? Dan heb ik hier zes tips voor je die ik zelf ook toepas.

1. Schrijf maximaal drie goede voornemens op.
Als je meer voornemens hebt, is je kans van slagen minder groot.

2. Schrijf op waarom je dit voornemen hebt.
Bevordert het je gezondheid? Meer geld? Meer rust? Weten waarom je iets wel of juist niet doet, is volgens psychologe en wilskrachtdeskundige Kelly McGonigal een belangrijke motivatie om iets vol te houden[1].

3. Schrijf op hoe je je voornemen wil uitvoeren.
Stel, je wil meer gaan sporten, hoe bereik je dit doel? Abonnement? Personal coach? Misschien wel gewoonweg door elke week te beginnen met het inplannen van twee of drie lessen in je agenda, tijd die gereserveerd is vanaf het begin van de week, wordt beter bewaakt.

4. Bij een groot voornemen: bedenk zo veel mogelijk manieren.
Maak een actielijst: hoe meer acties je bedenkt, hoe meer manieren je kunt toepassen om je doel te bereiken.

5. Agendeer deze acties verspreid over het jaar.
Zo blijf je ze steeds tegenkomen.

6. Hang desnoods je actielijst op een plek waar je dagelijks komt.
Dan kun je het hele jaar door lekker afstrepen.

Tot slot
Als jouw voornemen iets betreft wat je elke dag wil doen, koppel het dan aan iets wat je al elke dag doet. Je kunt bijvoorbeeld het avondeten koppelen aan stilstaan bij waar je dankbaar voor bent. Misschien wordt 2016 dan eindelijk een jaar waarin goede voornemens langer duren dan het verteren van je laatste oliebol.

Veel geluk!

[1] Zie ook: Kelly McGonigal, De kracht van Wilskracht. Hoe zelfbeheersing werkt en wat je eraan kunt doen.

2 suggeties bij “Goede voornemens? Zo houd je ze vol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s