De belangrijkste ondernemerskwaliteit

Standaard
IMG_9422.JPG

Online starterswebinar KvK 31 mei 2016

Het is nog lang niet het einde van het jaar. Sterker nog, het is bijna zomer (21 juni). Toch ben ik alweer aan het reflecteren. Deze keer kijk ik niet terug op het afgelopen jaar, zoals bij mijn jaarlijkse heidag, maar op mijn leven. Oef, dat klinkt serieus! Meer specifiek kijk ik naar de verschillen van mijn leven voordat ik ondernemer werd en daarna.

Starten, hoe was dat ook alweer?

De aanleiding van mijn mijmeringen zijn de vragen die BNR-presentatrice Marijke Roskamp me stelde tijdens het online starterswebinar. Waarom ik ondernemer was geworden? En hoe denk ik over ondernemerskwaliteiten?
Iedereen heeft in meer of mindere mate ondernemerskwaliteiten. En als je bepaalde kwaliteiten mist, is het zaak om die kwaliteiten in te huren of – al dan niet met behulp van anderen – te ontwikkelen. (Natuurlijk alleen als het je droom waard is).

Belangrijkste ondernemerskwaliteit

Maar wat is nu de belangrijkste kwaliteit van een ondernemer, eentje die je niet kunt uitbesteden? Dat is doorzettingsvermogen. Bezit je hiervan te weinig, dan zul je het vanzelf ontwikkelen, aangezien het alternatief stoppen is.

Ik bezat vroeger niet altijd doorzettingsvermogen. Voor ik ondernemer werd, maakte ik lang niet alles af waar ik aan begon. En als ondernemer heb ik zware jaren gehad waarin stoppen aantrekkelijk leek. Juist doordat ik doorzette kon ik het tij keren. Wat nu zo mooi is? Eenmaal ontwikkeld, kun je doorzettingsvermogen overal voor gebruiken. Ineens leer ik nu gitaarspelen, wat ik altijd al wilde doen. Het elke dag oefenen stond me vroeger tegen. Nu denk ik: gewoon doen. Even doorzetten, oefening baart kunst.

Doorzettingsvermogenknop

Als ik een dag niet vooruit te branden ben, druk ik mijn doorzettingsvermogenknop in. Vol tegenzin weliswaar, maar zodra ik in de workflow zit vergeet ik op slag dat ik geen zin had. Daarmee is doorzettingsvermogen voor mij de meest waardevolle ondernemerskwaliteit. Het helpt je resultaten bereiken.

En van resultaten bereiken word ik heel gelukkig!

Bekijk hieronder het webinar terug (Marijke interviewt mij in de eerste 15 minuten).

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s