Ongekend is ongeliefd

Standaard

2I7A1182Eind 2015 gaf ik een TEDx-talk voor TEDx-Breda. Onlangs wilde de organisatie mij interviewen. “Wat is er sindsdien gebeurd?” vroegen ze me. En ineens besefte ik het. Het is nog geen jaar geleden dat ik daar op het podium mijn verhaal deelde en sindsdien is er zoveel gebeurd dat het lijkt alsof het veel langer terug is. 

Nadat ik mijn verhaal gedeeld had met een zaal vol vreemden, had ik hen niet alleen gevuld met inzichten maar zelf ook nieuwe inzichten opgedaan. “It turns out that the very thing that makes us human is our ability to connect with others through stories. Stories are like the air we breathe. We cannot survive without them.”

Een verhaal is nooit een verhaal van jou alleen. Daarom is het zo belangrijk om het te delen met anderen. Dan kunnen ze zich in jou herkennen en ervan leren. Ze kunnen zich met je verbinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit evolutionair gezien ook de kracht van storytelling is. Het is namelijk bekend dat dingen die in een verhaal worden gegoten, beter onthouden worden dan simpelweg het presenteren van feiten. En dat verhalen verbinden, zul je iedere keer merken als je een dialoog met iemand hebt waarmee het ‘klikt’.

En zo werkt het ook met ondernemers. Als ik benaderd word met een aanvraag voor een training of coaching is dat bijna altijd omdat iemand mijn boek las, op mijn website iets las wat hen persoonlijk aansprak of omdat ze een interview van mij zagen en zich herkenden in wat ik vertelde. Dus welke verhalen deel jij als ondernemer online? Het zijn die verhalen waar je (potentiële) doelgroep zich in kan herkennen en waarom ze wel (of niet) voor jou kiezen.

De belangrijkste les die ik dan ook aan ondernemers meegeef: hou je niet in om je verhaal te delen wanneer de omstandigheden dit van je vragen. Praat niet alleen over je succes, maar ook over de tegenslagen die je ondervindt. Ongekend is ongeliefd. En als iemand afhaakt, was het ook jouw doelgroep niet.

Lees hier het interview op de website van TEDx-Breda terug.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s